Welke bloedonderzoeken zijn nodig bij de poliklinische controles ?

Elke drie maanden wordt het HbA1c gecontroleerd. Dit kan met een vingerpik thuis en het bloedmonster kan worden verstuurd met de seal bag.

Het is heel prettig om tijdens het poli bezoek de uitslag van het HbA1C te weten en de recente uitdraai van de pomp of van de FSL te hebben,  zodat er tijdens het gesprek onder andere naar de Tijd binnen bereik gekeken kan worden.

Het HbA1c is een waarde die elke 3 maanden bepaald wordt in het bloed en een maat is voor de binding van glucose aan het hemoglobine wat in de rode bloedcel zit. Rode bloedcellen leven gemiddeld  120 dagen. Het afbreken en aanmaken van rode bloedcellen is een voortdurend proces. Het HbA1C zegt iets over glucose waardes van de afgelopen 2-3 maanden. 

Het is belangrijk dat de HbA1c-waarde niet te hoog is. We streven naar een HbA1C onder de 60 op de lagere schoolleeftijd en onder de 70 op de puberteit leeftijd. 

Uit internationaal onderzoek weten we dat een goed HbA1c minder risico geeft op complicaties op de lange termijn.

Omdat het HbA1c alleen een gemiddelde laat zien, kijken we ook naar de Tijd binnen bereik, ook wel de Time in range genoemd. Dit percentage zegt iets over de schommelingen in de glucose waarde , waarbij we 60% van de tijd streven naar een glucose waarde tussen 3,9 en 10 mmol/l en liever niet vaker dan 4% van de tijd een lage glucose ( hypoglycaemie) willen hebben.