Insuline pen therapie

Insuline wordt gemaakt in je alvleesklier door de ‘eilandjes van Langerhans’. Insuline zorgt ervoor dat de glucose in het bloed in de cel kan komen, dit is een belangrijke bron voor de stofwisseling,  de motor van de cel.  Als er geen of te weinig insuline wordt gemaakt kan de glucose de cel niet in en wordt de glucose waarde in het bloed te hoog en de waarde in de cel te laag. Door de hoge glucosewaarde ga je suiker uitplassen wat water meeneemt waardoor je veel gaat plassen en dorstig wordt. De cel krijgt te weinig glucose en dus te weinig energie en zoekt naar een andere energiebron. Dit is bijvoorbeeld vet. 

Na diagnose diabetes  zal  gestart worden  met insulinepentherapie. Er zijn verschillende vormen van pentherapie met kort en langwerkende insuline en met mix insulines (kort en lang werkende insuline bij elkaar). Meestal wordt er gestart met 3 x per dag met kortwerkende insuline voor de hoofdmaaltijden, en 1 x per dag langwerkende insuline in de avonduren.

De hoeveelheid insuline die wordt toegediend hangt af van de bloedsuiker waarde en van de hoeveelheid koolhydraten die worden gegeten. 

Het toedienen van de insuline gaat via een prikpen of via een i-Port. Een i-Port een is een minuscuul klein buisje in de huid die gedurende 3 dagen kan blijven zitten en waardoor de insuline kan worden ingespoten . De i-port wordt gebruikt bij kinderen met prikangst. 

Voor meer informatie ga je naar: www.cyberpoli.nl/diabetes