Insulinepomp therapie

Insuline wordt gemaakt in je alvleesklier door de ‘eilandjes van Langerhans’. Insuline zorgt ervoor dat de glucose in het bloed in de cel kan komen, dit is een belangrijke bron voor de stofwisseling,  de motor van de cel.  Als er geen of te weinig insuline wordt gemaakt kan de glucose de cel niet in en wordt de glucose waarde in het bloed te hoog en de waarde in de cel te laag. Door de hoge glucosewaarde ga je suiker uitplassen wat water meeneemt waardoor je veel gaat plassen en dorstig wordt. De cel krijgt te weinig glucose en dus te weinig energie en zoekt naar een andere energiebron. Dit is bijvoorbeeld vet. 

Bij de insulinepomp wordt er continue een kleine  hoeveelheid kortwerkende insuline toegediend als onderhoudsinsuline (basaal) .  Rondom koolhydraat eetmomenten ( maaltijden of tussendoortjes )  kan een extra hoeveelheid insuline ( de bolus) worden toegediend door een druk  op de knop van de pomp.

Er zijn veel verschillende pompen voor diabetes op de markt , wij zullen jullie hierover voorlichten.  

De diverse pompen kunnen  op afstand via computersystemen worden uitgelezen zodat wij in het ziekenhuis kunnen meedenken over de instelling van de pomp. 

Bij kinderen wordt de behandeling van DM type I d.m.v. pomptherapie als best bewezen therapie benoemd. Dit is ook waarom dit steeds vaker, meer en sneller wordt geadviseerd. Ook al vlot na de diagnose. Omdat deze behandeling de bloedglucose waarden op de best mogelijke manier weet te reguleren.
Voor meer informatie over pomptherapie en het vergelijken van pompen, kun je kijken op; www.diabetesexperts.nl

De eerste weken of  maanden nadat de diabetes is ontdekt,  kan de alvleesklier soms nog grote hoeveelheden insuline afgeven aan het bloed. Hierdoor kan het zijn dat je in deze periode  weinig en heel soms geen extra insuline nodig hebt. Dit heet de Honeymoon periode. 

Die gaat helaas na enige tijd voorbij waarmee de insuline behoefte toeneemt en je bloedsuikers grilliger worden. Voor meer informatie hierover ga je naar: www.cyberpoli.nl/diabetes