Vormen van diabetes

Diabetes type I 

Diabetes mellitus type 1, kortweg diabetes type 1, is de meest voorkomende soort diabetes bij (jonge) kinderen. Bij diabetes maakt het lichaam zelf geen insuline meer  omdat de cellen in de  alvleesklier die insuline maken kapot gegaan zijn door antistoffen. We noemen dit een auto imuun aandoening. We weten niet wat de oorzaak is van het kapot gaan van de insuline makende cellen ( Beta –cellen) 

Er is dus altijd een toevoer van insuline van buiten af nodig. Insuline is hormoon die als dit in de maag en darmen komt wordt afgebroken en verteerd waardoor het niet opgenomen kan worden.  De insuline kan dus  alleen in het lichaam komen door een injectie vlak onder de huid( subcutaan) en niet door een pilletje. 

Kinderen en jongvolwassenen met diabetes zijn, als de diabetes goed behandeld wordt, net zo gezond als andere kinderen en jongvolwassenen.

Diabetes Type II 

Type II diabetes werd vroeger ouderdoms diabetes genoemd maar komt tegenwoordig ook vaker bij jongere kinderen voor. Hierbij is er een relatief tekort aan insuline, en zijn de lichaams cellen minder gevoelig voor insuline. Dit kan behandeld worden door pillen te slikken die het lichaam gevoeliger maakt voor de aanwezige insuline. Afvallen en veel bewegen kan hierbij ook goed helpen.

MODY Diabetes

Is een bijzondere vorm van suikerziekte die vaker  in families voorkomt. Deze ontstaat meestal  in de puberleeftijd en wordt vastgesteld door genetisch onderzoek in het bloed in het laboratorium in Leiden. Deze vorm van suikerziekte kan  meestal met pillen worden behandeld.