Leeftijd: 7 tot 9 jaar

Er is veel te onthouden over diabetes, en je moet ook veel dingen doen. Je vergeet daarom ook weleens wat. Het is belangrijk dat je alles goed gaat leren. Je ouders, anderen en het diabetes team kunnen je hierbij helpen. 

Wat is diabetes?

Goed gevoel

Je wil mee kunnen doen met vriendjes en vriendinnetjes, samen spelen en sporten is leuk. Zo ontdek je wat jouw sterke kanten zijn en dit zorgt ervoor dat je tevreden bent over jezelf.

Taken

Je kunt al veel zelf en weet wat er elke dag voor de diabetes moet gebeuren. Naast zelf meten en herkennen of je een hypo of hyper hebt, komen er weer nieuwe taken bij. Dit zijn het uitrekenen van koolhydraten en het zelf toedienen van insuline. Je kunt dit leren door te oefenen; misschien vind je het fijn om dit in stapjes te doen of meteen in één keer. Zeg tegen je ouders wat jij wil, zodat ze je erbij kunnen helpen. 

Vrienden

Vraag aan vriendjes of vriendinnetjes om je te helpen als je dat wil. Ze kunnen best dingen doen voor de diabetes, zoals mee opletten of er met je over praten. Zo zullen ze het beter gaan begrijpen.

Hoe vertel je het je omgeving?

Over diabetes vertellen kan je wel of niet fijn vinden. Toch is het handig dat anderen ervan weten, zoals de juf of meester, klasgenoten of teamgenoten, zodat ze weten wat ze kunnen doen om jou te helpen als dit nodig is. Een spreekbeurt geven over diabetes kan een goede manier zijn om het iedereen tegelijk te vertellen.

Handig voor op school

Een spiekbrief voor je spreekbeurt

Diabetes op school kan best lastig zijn. Waarschijnlijk wil je niet anders dan je klasgenoten zijn. Misschien krijg je wel vaak de zelfde moeilijke vragen te horen. Hier kun je er meer over lezen: www.zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl 

Eten en drinken

Je hoort papa/heit en/of mama/mem praten over koolhydraten.  Je ouders kunnen je helpen op te zoeken wat koolhydraten precies zijn. Je kan leren welke producten koolhydraten bevatten en welke producten niet. En wanneer mag je nu wel iets eten met koolhydraten  en wanneer is het beter  om iets te nemen zonder die koolhydraten. Dat lijkt nu heel ingewikkeld maar je ouders kunnen je hierbij helpen.  Als je gaat spelen bij een vriendje of vriendinnetje is het handig dat papa/heit en/of mama/mem even contact hebben met de ouders van dat vriendje of vriendinnetje.

Wil je meer weten?

www.diabetesgroeimodel.nl 

www.sugarkidsclub.nl

Liever een boek lezen?

Maartje de suikerheldin van Martine Delfos https://sway.office.com/SXizLLvEs43ggHUd