Leeftijd 10 tot 12 jaar

Misschien merk je dat ondanks jouw inzet voor je diabetes je bloedsuikers goed houden best een klus is. Je bloedsuikers kunnen meer gaan schommelen door de veranderingen in je lijf en de rol van hormonen. Hormonen zijn stofjes die heel belangrijk zijn bij het besturen van je lichaam. Die stofjes zitten van binnen.  Ze zijn nodig maar die kunnen ook je bloedsuikers laten schommelen. Jij denkt daar zelf vast wel eens over na.

Diabetes; hoe zit dat?

Jij doet heel veel zelf

Op het gebied van diabetes kun je op deze leeftijd zelf je bloed- en urineketonen leren meten.

Naast de zorg voor je diabetes en taken voor school, ben je vast ook tijd kwijt aan leuke activiteiten. Misschien doe je aan sport of heb je een hobby. Dat betekent dat je ook die begeleiders van je diabetes op de hoogte moeten zijn. Ook als je op kamp gaat of ergens logeert.

Vrienden

Het is fijn om bij een vriendengroep te horen en om geaccepteerd te worden om wie je bent, ook met diabetes. Een beste vriend of hartsvriendin hebben voelt heel fijn. Niet iedereen om je heen zal je begrijpen. Het kan prettig zijn om er dan over te praten met iemand die je vertrouwt.

Sport

Heb je al een tijdje niet meer gesport dan is www.fitkids.nl misschien iets voor jou. Sporten en bewegen met een insuline pomp of insuline pen kan je onderstaande knoppen gebruiken.

Eten

Omdat je zelfstandiger wordt en meer zonder je ouders bij vrienden of vriendinnen bent, is het goed om de koolhydraten van producten die je veel gebruikt in je hoofd te hebben. Je kan ook met je ouders afspreken dat je even appt als je iets gaat eten of drinken en niet zeker weet of dat kan met je diabetes. Het kan ook handig zijn om een app met koolhydraten op je telefoon te installeren. Vraag bij jouw  dietist welke apps daarvoor het meest geschikt zijn.

Op deze website kan je ook meer informatie vinden over diabetes en voeding.

Meer weten:

www.diabetesgroeimodel.nl

www.cyberpoli.nl

www.mijntienerheeftdiabetes.nl

www.jongerenmetdiabetes.nl

www.zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl

Wil je een spreekbeurt geven over diabetes?

Boeken: